Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα ποίησης - Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

Τη σχολική χρονιά 2010 - 2011 τα παιδιά της ΣΤ2 υλοποίησαν το Πολιτιστικό πρόγραμμα " Αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη". Συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη ζωή του, τα ποιήματά του, κολλάζ που είχε φτιάξει, μελοποιημένα ποιήματά του και προσωπικές του φωτογραφίες. Αποφασίστηκε να παρουσιαστεί το αφιέρωμα στον Ελύτη στις 21 Μαρτίου, Ημέρα Παγκόσμια Ποίησης.
Αρχές του καινούριου χρόνου άρχισαν τις πρόβες για την εκδήλωση, με υπεύθυνη τη μουσικό του σχολείου μας κ. Αγραφιώτου Λουκία. Στο πρόγραμμα προστέθηκαν και τα παιδιά των Γ2, Ε2 και Γ1 τμημάτων. Τη χοροδία την αποτελούσαν τα παιδιά των Γ2 και Στ2 Τα τμήματα Γ1 και Ε2 χόρεψαν τις χορογραφίες των τραγουδιών που είχε επιμεληθεί η κ. Νυδριώτη Θεοδωρα, γυμνάστρια του σχολείου μας.
Συμμετερίχαν στο πρόγραμμα και στην προετοιμασία οι εκ/κοί Ασημάκης Ευθύμιος και η Κιούση Ασημίνα, οι οποίοι τραγούδησαν κάποια τραγούδια μαζί με τη χορωδία. Η κ. Πέτρου Ελένη βοήθησε τα παιδιά στα κείμενα και στην επιλογή των ποιημάτων για απαγγελία Αλλά αρκετοί ήταν οι εκπαιδευτικοί που πρόσφεραν με προθυμία τη βοήθειά τους όπου χρειάστηκε, όπως η Μαρία - Λουίζα Σακελλαρίου, η Μαριδάκη Ελένη, η Καλαητζίδου Χριστίνα, η Πάσχου Αικατερίνη, η Ατσαλάλκη Αικατερίνη και η Λαϊάκη Ευαγγελια. Σημαντικό ήταν το έργο των εκπ/κών Κόκκινου Σπύρου και Πατρίκα Ιωάννη που έφτιαξαν τις διαφάνειες που ήταν σχετικές με το έργο και τη ζωή του ποητή και παρουσιάστηκε από τον κ. Κόκκινο την ημέρα της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση του σχολείου μας "στόλισαν" οι μουσικοί, οι οποίοι ήρθαν εθελοντικά να μας βοηθήσουν γι' αυτό και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιά μας. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας οφείλετε και σε αυτούς οι οποίοι είναι κατά αλφαβητική σειρά:
  • Ζωγράφος Χρήστος: μπουζούκι
  • Κουκόπουλος Στέφανος: τρομπέτα
  • Μάνεσης Μπάμπης: κιθάρα
  • Μπότση κατερλινα: πιάνο
  • Νικομάνη Ναταλία: τσέςλο
  • Σαρούν Ρεγγίνα: βιολι
Βοήθησαν και τους ευχαριστούμε:
  • Η Δημοτική χορωδία Λιβαδειάς και συγκεκριμένα ο μαέστρος κ. Τοντόρ Καμπατσίεβ δανείζοντς μας το πιάνο τους.
  • Το μαέστρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεβαδέων, κ, Κοσμίδη Γιώργο και
  • Το Τροφώνειο Ωδείο Λιβαδειάς.
Το πρόγραμμα περιείχε οκτώ μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και εννέα απαγγελίες ποιημάτων που έγιναν παό μαθητές και μαθήτριες. Ένα ποίημα το Ελύτη " Μορφές της Βοιωτίας" το απήγγειλε ο κ. Γιώργος Αγραφιώτης, μέλος του Δημοτικού Θεάτρου Λιβαδειάς, με τον ιδιάιτερό του τρόπο, γι' αυτό και τον ευχαριστούμε πολύ.
Η εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε στους μαθητές του σχολείου μας την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 και στους γονείς, συγγενείς και φίλους των παιδιών το Σάββατο στις 19 Μαρτίου και ώρα 7.०० το απόγευμα, στο χώρο του σχολείου μας। Τα παιδιά παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση και καταχειροκρότησαν τα παιδιά που παρουσίασαν την εκδήλωση. Την εκδήλωση της Παρασκευής παρακολούθησε ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτία, κ. Γκαρτζιος Γεώργιος και οι συνάδέλφισσές μας Γερογιάκομου Αλεξάνδρα και Ευαγγελία Καράβα που δολεύουν στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου των δασκάλων Λιβαδειάς κ. Άγγελος Μάρκου και ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Βοιωτίας κ. Στέργιος Πάνου.
Στην παρουσίαση του αφιερώματος για τον Οδυσσέα Ελύτη το Σάββατο ήρθε πολύς κόσμος, Η αίθοιυσα εκδηλώσεων γέμισε. Δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που πήγαν στην αίθουσα της Μουσικής για να παρακολουθήσουν από εκεί. Πολλοί έμειναν και όρθιοι. Τα παιδιά ήταν χαρούμενα και μετά την επιτυχία της Παρασκευής έβαλαν τα "δυνατά" τους όπως έλεγαν τα ίδια να τα πάνε καλύτερα.
Τα παιδιά, οι μουσικοί και όλοι όσοι συμμετείχανσε αυτή την εκδήλωση καταχειροκροτήθηκαν και εισέπραξαν πολλά πολλά συγχαρητηρια. Έλεγαν ότι τέτοια εκδήλωση δεν είχαν ξαναδεί. Πράγματι ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση γιατί έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αλλά και να τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματά του από λαμπρούς συνθέτες. Το σχολείο όλο αυτό τον καιρό της προετοιμασίας είχε γεμίσει νότες και χαρούμενες φωνές. Τα παιδιά στα διαλείμματα τραγουδούσαν στους διαδρόμους και γενικά επικρατούσε ένα ευχάριστο κλίμα. Αυτό φαινόταν και στις πρόβες όπου τα παιδιά κάθε Τρίτη έμεναν μια ώρα επί πλέον στο σχολείο για ένα διάστημα και αυτό γινόταν με χαρά και προθυμία και από τα παιδιά και με την πλήρη συγκατάθεση των γονιών τους.
Αυτό φαίνεται και σε αυτά που γράφτηκαν από τα παιδιά όταν κλήθηκαν τις επόμενες μέρες να γράψουν τις εντυπώσεις τους για την εκδήλωση αλλά και τα συναισθήματά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: