Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ο Κρυστάλλινος Αετός



Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 ήρθε στο σχολείο μας, 4ο Δημ. Σχ. Λιβαδειάς, η συγγραφέας κ. Αθηνά Μπίνιου προσκεκλημένη από τα παιδιά της Δ1 και της δασκάλας τους, κ. Γκίνη Θεοδώρας, με αφορμή το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποίησαν τη φετινή χρονιά " ταξιδεύοντας με τον Κρυστάλλινο Αετό".


" Ο Κρυστάλλινος Αετός" είναι ένα βιβλίο της κ. Μπίνιου που αναφέρεται σε ένα ζευγάρι χρυσαετών, τη Χρύσα και τον Ακύλα,  που ξεκινούν από το δάσος της Δαδιάς για να πάνε ως την τελευταία άκρη του κόσμου, στο νησί που λέγετε Γη του Πυρός.  Εκεί κατοικεί ο Κρυστάλλινος Αετός, ο Μαλεώ, ο σύντροφος του τιτάνα Προμηθέα, που γνωρίζει το μυστικό που θα κάνει όλα τα πουλιά ευτυχισμένα. 
Η Χρύσα και ο Ακύλας ακολουθούν δρόμους  λιγότερο  περπατημένους, γνωρίζουν περιπέτειες και πολιτισμούς, κάνουν φιλίες και στο τέλος ανακαλύπτουν ότι το μυστικό που έψαχναν, που δεν ήταν τίποτε άλλο από την αγάπη. Έχοντας βρει το μυστικό επιστρέφουν και πάλι στο δάσος της Δαδιάς, απ' όπου ξεκίνησαν πλουσιότεροι σε εμπειρίες και γνώση.

Τα παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο αυτό ταξίδεψαν στα μέρη που πήγαν η Χρύσα και Ακύλας. Για κάθε μέρος που επισκέπτονταν το ζευγάρι των χρυσαετών μας τα παιδιά έβρισκαν εικόνες και πληροφορίες για τον πολιτισμό του. Για τους καινούργιους φίλους που έκανε το ζευγάρι των χρυσαετών μας, διάφορα είδη πουλιών, συγκέντρωναν πληροφορίες. Τα παιδιά αφού συγκέντρωσαν όλο αυτό το υλικό έκαναν το δικό τους ταξίδι και το παρουσίασαν στη συγγραφέα και στα παιδιά της Δ2 και Γ' τάξης.    

 Μια μαθήτρια - αφηγήτρια -   αφηγήθηκε περιληπτικά το μεγάλο ταξίδι, όπως το περιγράφει η συγγραφέας, και ενδιάμεσα τα υπόλοιπα παιδιά έδιναν πληροφορίες για χώρες, πολιτισμούς και πουλιά.  Ένα κομμάτι του παραμυθιού,  " η μικρή πριγκίπισσα του Μάκτσου Πίτσου", δραματοποιήθηκε.
Η δραματοποίηση έγινε με τη βοήθεια της θεατρολόγου του σχολείου, κ. Μηλιώτη Μαρία. Είχαν φτιαχτεί ανάλογα σκηνικά και κοστούμια, τα οποία  επιμελήθηκε η κ. Ασημίνα Κιούση, δασκάλα. 
Η συγγραφέας, τα παιδιά που παρακολούθησαν και οι δάσκαλοι καταχειροκρότησαν τα παιδιά για την άψογη παρουσίαση του προγράμματός τους αλλά και της πρωτότυπης δουλειάς που είχαν κάνει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: