Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ- "ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ - ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ"


Το περιβάλλον για μας ήταν γνώριμο, άνθρωποι και κτίριο, μιας και αρχίζοντας η καινούρια σχολική χρονιά επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε. Στυλίδας για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα «Γεωπεριβαλλοντικά –Γεωμυθολογικά μονοπάτια», με αφορμή το άλλο μας πρόγραμμα «Γεωπεριβαλλοντικά – Γεωμυθολογικά μονοπάτια της Βοιωτίας»

Το πρόγραμμα "Κλιματικές αλλαγές - ακραία καιρικά φαινόμενα» μας το παρουσίασαν η κ. Γιώτα Καραφέρη και ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλο, μέσα από διαφάνειες και εισηγήσεις. Κατά τη διάρκεια του παρουσίασης υπήρχε διάλογος και συμμετοχή από εμάς. Ήταν πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που ακούγαμε ώστε νιώσαμε την ανάγκη να κρατήσουμε σημειώσεις.

Κάποια από αυτά μπορεί να τα γνωρίζαμε λόγω του προγράμματος που κάναμε, άλλα όμως τα ακούγαμε για πρώτη φορά. Ακούσαμε για το κλίμα, την πρόβλεψή του και για τα αίτια των κλιματικών αλλαγών. Μάθαμε για τα θαλάσσια ρεύματα, τους ανέμους, τους μουσώνες και τους κυκλώνες. Μιλήσαμε για τις πηγές ενέργειας.

Αναφερθήκαμε στον καιρό και την πρόβλεψή του, για τα διάφορα σύννεφα και είδαμε ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό που υπήρχε στο προαύλιο του ΚΠΕ.

Αφού τέλειωσε η παρουσίαση στην αίθουσα βγήκαμε και πήγαμε στα εργαστήρια με τον κ. Κώστα, όπου είδαμε μέσα από ηλεκτροσκόπια λουλούδια, άμμο, φύλλα φυτών κ.ά. Όλα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Στη συνέχεια με τον κ.Θανάση μπήκαμε σε άλλη αίθουσα και είδαμε πετρώματα, απολιθώματα, κογχύλια και μιλήσαμε για την εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Μετά βγήκαμε έξω και κάναμε τις μετρήσεις μας. Στην παρέα μας προστέθηκε και ο κ. Γιώργος Αναγνώστου, γνωστός σε μας από την παράσταση του καραγκιόζηπου δόθηκε πέρσι στο σχολείο μας. Μετρήσαμε τα μποφόρ, την υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση και τη θερμοκρασία και είχαμε τις εξής ενδείξεις:

Ώρα 1.30μ.μ.

Θερμοκρασία:31,5ο C - Υγρασία:45% - και Μποφόρ:2 & Ατμοσφαιρική πίεση: 1006

Στη συνέχεια αφού πήραμε μαζί μας θερμόμετρα, υγρόμετρα και ανεμόμετρα πήραμε το δρόμο για το βουνό που βρίσκεται πάνω από τη Στυλίδα. Εκεί πάλι μετρήσαμε και βρήκαμε :

Ώρα 2μ.μ.

Θερμοκρασία: 31 ο C - Υγρασία:42% - Μποφόρ : 0 & ατμοσφαιρική πίεση: 896

Αφού με τα κιάλια είδαμε όλο τον Κόλπο του Μαλιακού και τις προσχώσεις που έχει κάνει ο Σπερχειός απέναντί μας κατηφορίσαμε για τη θάλασσα. Εκεί μας περίμενε και ο κ. Βαγγέλης Μαρκατσέλης, κάναμε τις μετρήσεις μας και βρήκαμε τα πιο κάτω:

Ώρα 2.30 μ.μ.

Θερμοκρασία: 30ο C Υγρασία: 49% Μποφόρ: 0 & Ατμοσφαιρική πίεση: 1300

Τα συμπεράσματα από τις μετρήσεις είναι τα εξής:

    1. Ως προς την υγρασία παρατηρήσαμε ότι όσο πιο κοντά στη θάλασσα είμαστε τόσο πιο μεγάλη είναι λόγω της εξάτμισης.
    2. Ως προς την ατμοσφαιρική πίεση παρατηρήσαμε όσο πιο χαμηλό είναι το υψόμετρο τόσο πιο μεγάλη είναι ενώ όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρο τόσο πιο χαμηλή είναι.
    3. Η θερμοκρασία κοντά στη θάλασσα αλλά και ψηλά στο βουνό ήταν λίγο πιο χαμηλή από ότι στο Κέντρο που κάναμε τις πρώτες μας μετρήσεις.
    4. Ο άνεμος ήταν ελάχιστος, σχεδόν νηνεμία. Παροδικά ερχόταν ένα αεράκι και μετά άπνοια.

Αφού κάναμε αυτές τις μετρήσεις και κατανοήσαμε τι συμβαίνει με την ατμοσφαιρική πίεση και την υγρασία πήραμε το δρόμο για φαγητό. Όλη αυτή την ώρα είχαμε ξεχάσει την πείνα μας με όλα αυτά που κάναμε, είδαμε και ακούσαμε.

Η ώρα ήταν 3μ.μ. όταν πήγαμε σε μια ταβέρνα και φάγαμε. Πάντα φιλόξενοι οι άνθρωποι του Κ.Π.Ε Στυλίδας και μας έκαναν το τραπέζι. Όλα ήταν τέλεια!

Αφού φάγαμε πήγαμε στην πλατεία της Στυλίδας για να φάμε το επιδόρπιό μας, δηλαδή ένα παγωτό. Η ώρα πέρασε αφού ευχαριστήσαμε την κυρία Γιώτα, τον κ. Γιώργο και τον κ. Βαγγέλη πήραμε το δρόμο για τη Λιβαδειά. Άλλη μια περιβαλλοντική επίσκεψη έφτασε στο τέλος της. Στο λεωφορείο μέσα συζητούσαμε με τα παιδιά της ΣΤ2 για την επίσκεψή μας. Οι εντυπώσεις τους άριστες. Όλα έλεγαν ότι ήθελαν να ξαναπάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: