Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΑΝΕΜΟΣ - ΣΥΝΝΕΦΑ- ΒΡΟΧΗ- ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ - ΥΓΡΑΣΙΑ

1ο Πως δημιουργείται ο άνεμος.

Το πιο κάτω σχήμα μας δίνει την απάντηση στο ερώτημά μας για το πως δημιουργείται ο άνεμος

Αυτό που κάνει τον αέρα να κινείται είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δυο διαφορετικών αέριων μαζών.

Σε μια περιοχή που ο αέρας είναι θερμός, παρατηρούμε χαμηλή πίεση, ενώ, αντίθετα, σε μια περιοχή με κρύο υπάρχει υψηλή πίεση. Λίγος αέρας στη μια πλευρά, πολύς στην άλλη. Ο αέρας, για να γεμίσει τα κενά του, δημιουργεί ένα ρεύμα από την περιοχή με υψηλή ατμοσφαιρική πίεση προς την περιοχή όπου η πίεση είναι χαμηλή. Έτσι, στη Γη τα ρεύματα του αέρα ταξιδεύουν από τις κρύες περιοχές προς τις θερμές. Επομένως ο ήλιος είναι υπεύθυνος για τους ανέμους στον πλανήτη.

Ξεφυλλίζοντας διάφορα βιβλία που ήτα σχετικά με το θέμα μας μάθαμε ότι:

1.αναπνέοντας και μόνο, απορροφούμε περίπου 10.000 λίτρα αέρα την ημέρα.

2. Τα έντομα αναπνέουν δίχως πνεύμονες. Η κοιλιά τους φέρει μικρές οπές προς κάθε όργανο.

3. Στο βόρειο ημισφαίριο, οι άνεμοι μετακινούνται από την ανατολή προς τη δύση, ενώ στο νότο ημισφαίριο από τη δύση προς την ανατολή.

Η κίνηση του αέρα βοηθούν στο ισομοίρασμα της θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης. Έτσι λόγω της κίνησης των θερμών αερίων μαζών θερμαίνονται οι ψυχρές περιοχές του πλανήτη και λόγω της κίνησης ψυχρών αέριων μαζών ψύχονται οι θερμές περιοχές.

2ο : Πώς δημιουργούνται σύννεφα και βροχή

Τα νερά που βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης εξατμίζονται συνεχώς με τη βοήθεια του Ήλιου. Οι ατμόσφαιρα έχει σταγόνες νερού, δηλαδή υδρατμούς. Πολλές φορές οι υδρατμοί μεταφέρονται με τον αέρα προς τα πάνω, όπου η θερμοκρασία είναι πολύ μικρότερη και ψύχονται, ενώνονται μεταξύ τους και μετατρέπονται σε σταγονίδια νερού. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται τα σύννεφα. Τα σύννεφα λόγω των ανέμων κινούνται και τα σταγονίδια ενώνονται με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες σταγόνες , που είναι βαριές και πέφτουν στη Γη. Τότε λέμε ότι έχουμε βροχή. Αν η θερμοκρασία είναι ακόμα πιο χαμηλή τότε έχουμε χαλάζι και αν είναι ακόμα πιο χαμηλή έχουμε χιόνι.

3ο : Η ατμοσφαιρική πίεση

Η ατμοσφαιρική πίεση είναι η πίεση που ασκείται σε κάθε επιφάνεια από τον αέρα της ατμόσφαιρας. Οφείλεται στο βάρος του αέρα που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια. Ο πρώτος που μέτρησε την ατμοσφαιρική πίεση ήταν ο Τορικέλι. Και κατασκεύασε το πρώτο βαρόμετρο

Η ατμοσφαιρική πίεση μεταβάλλεται, όσο πιο ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας βρισκόμαστε τόσο πιο μικρή είναι η ατμοσφαιρική πίεση, ενώ συμβαίνει το αντίθετο όταν βρισκόμαστε σε περιοχές που έχουν χαμηλό υψόμετρο.

4ο : Υγρασία:

Η υγρασία είναι η ποσότητα των υδρατμών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και μετριέται με ένα όργανο το υγρόμετο. Οι τόποι που βρίσκονται κοντά σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια έχουν μεγαλύτερη υγρασία από αυτούς που βρίσκονται μακριά από υδάτινες επιφάνειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: