Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Τα αίτια τηςαλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες διακρίνονται σε δυο καταγηρίες: σε φυσικά αίτια και ανθρωπογενή αίτια
Τα φυσικά αίτια:
  1. εκρήξεις ηφαιστείων και η ηλιακή δραστηριότητες
  2. Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών επηρεάζει το κλίμα
  3. ανθρώπινες δραστηριότητες, αύξηση των αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
1. Ηλιακή δραστηριότητα

Οι ηλιακές ακτίνες θερμαίνουν τη Γη διαφορετικά σε κάθε περιοχή , ανάλογα με το που βρισκόμαστε. Χτυπούν κατακόρυφα στον ισημερινό και περνούν ξυστά στους πόλους. Ο θερμός ισημερινός αέρας ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και ψύχεται όσο μεγαλώνει το υψόμετρο. Εκεί η υγρασία του αέρα πυκνώνει και επιστρέφει με τη μορφή βροχών. Οι θερμές περιοχές έλκουν τον ψυχρό αέρα που αναζητούν. Τα ρεύματα του αέρα στον ισημερινό είναι η αιτία για τους διαφορετικούς τύπους κλίματος του πλανήτη


2. Εκρήξεις ηφαιστείων

Ηφαίστειο ονομάζονται οι τόποι όπου οι λάβα βγαίνει στην επιφάνεια της Γης.

Η ηφαιστειακή σκόνη που καλύπτει την περιοχή της έκρηξης του ηφαιστείου μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη δημιουργία παγετώνων, Η εμφάνιση παγετώνων συμβαίνει σε περιόδους με αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα.


3. Τα θαλάσσια ρεύματα των ωκεανών


Τα θαλάσσια ρεύματα βοηθούν στο ισομοίρασμα της θερμοκρασίας των ωκεανών. Θερμότητα από τους τροπικούς κύκλους μεταφέρεται στο Βόρειο Ατλαντικό, βοηθώντας στη θέρμανση της Ευρώπης. Ψυχρά θαλάσσια ρεύματα κινούνται σε θερμότερες περιοχές με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμοκρασία των περιοχών.


4. Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου


Οι υδρατμοί, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και κάποια άλλα αέρια της ατμόσφαιρας απορροφούν τη θερμότητα και την ξαναστέλνουν πίσω στη Γη. Δηλαδή συμβαίνει κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει όταν σκεπαζόμαστε με μια κουβέρτα ή όταν φοράμε το χειμώνα μάλλινα ρούχα. Η θερμότητα του σώματός μας δεν διαφεύγει αλλά απορροφάτε από την κουβέρτα. Ένα μέρος της επιστρέφει σε μας και σιγά σιγά ζεσταινόμαστε και ένα άλλο μέρος της θερμότητας διαφεύγει στον αέρα έτσι η ζέστη δεν κορυφώνεται ώστε να μην μπορούμε να την ανεχτούμε.

Από τα πιο πάνω καταλαβαίνουμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αυτό που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση της ζωής στη Γη.

Τα πιο γνωστά σε μας αέρια του φαινόμενου του θερμοκηπίου που έχουν αυξηθεί είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: