Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΧΙΝΑ- ΗΡΑΚΛΕΙΑ-ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΡΉΓΜΑΤΑ & ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ (2)


Μετά από τις Θερμοπύλες επισκεφτήκαμε την Τραχίνα, εκεί που έμενε η γυναίκα του Ηρακλή η Διηάνειρα. Αφού αφήσαμε το λεωφορείο ανηφορίσαμε για να επισκεφτούμε τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί στους πρόποδες της Οίτης. Στο χώρο της Τραχίνας είχε στρατοπεδεύσει ο περσικός στρατός. Εκεί γίναμε δυο ομάδες, μας μίλησαν, ο κ. Γιώργος, ο κ. Αντώνης και ο κ. Βαγγέλης για την ιστορία της περιοχής και εν συνεχεία γίναμε μικροί αρχαιολόγοι. Ψάξαμε το οργωμένο χώμα και βρήκαμε κομμάτια από κεραμίδια. Μερικά από αυτά έδειχναν ότι ήταν από παλιά και άλλα ήταν πιο πρόσφατα.
Στη συνέχεια προχωρήσαμε και πήγαμε στους πρόποδες του βουνού που βρίσκεται πάνω από την Τραχίνα, το σημερινό χωριό Ηράκλεια.
Λέγεται Ηράκλεια, όπως μάθαμε, γιατί κατοικήθηκε από τους απογόνους του Ηρακλή. Εκεί είδαμε τα γεωλογικά ρήγματα της περιοχής, δηλ. πριν χιλιάδες χρόνια ένα κομμάτι ανυψωνόταν και ένα πάθαινε καθίζηση. Οι ξεναγοί μας μας έδειξαν με πιο τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε πιο κομμάτι ανεβαίνει και πιο κατεβαίνει ψηλαφώντας το βράχο. Η Οίτη ακόμα και σήμερα ανυψώνεται.
Εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι λαξευτοί τάφοι που υπήρχαν στην περιοχή.
Μετά από όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε πήραμε το δρόμο για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στη Στυλίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: