Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗΣ (1ο )

Στις 7-11-08, ημέρα Παρασκευή, εμείς τα παιδιά της Ε1 και Δ2 του 4ου Δ. Σχ. Λιβαδειάς, επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Στυλίδας και παρακολουθήσαμε το περιβαλλόντικό πρόγραμμα "Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια".
Πρώτη μας στάση οι Θεμοπύλες, στο λόφο του Κολωνού, και όπως μας είπε ο κ. Βαγγέλης μπορεί να είναι ένας μικρός λόφος σε ύψος αλλά μεγάλος σε δόξα. Επισκεφτήκαμε το μνημείο των ηρώων που πολέμησαν με τους Πέρσες, στα στενά των Θερμοπυλών.
Διαβάσαμε την επιγραφή που ήταν αφιερωμένει στους 300 Σπαρτιάτες και στον αρχηγό τους το Λεωνίδα, που σκοτώθηκαν πολεμώντας τους Πέρσες. Νιώσαμε δέος που βρεθήκαμε σε αυτό το μέρος, που μια χούφτα Έλληνες , 300 σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, πολέμησαν μέχρι θανάτου για το ιδανικό της ελευθερίας.

Η περιοχή αυτή, όπως μας είπε ο κ. Βαγγέλης δεν ήταν έτσι τότε όπως είναι σήμερα, αλλά η θάλασσα έφτανε μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στη λάσπη και στις πέτρες, τα ξύλα και άλλα υλικά που κατεβάζει ο Σπερχειός ποταμός. Με τα υλικά αυτά δημιουργούνται προσχώσεις και έτσι μεγαλώνει η ξηρά και η θάλασσα τρβιέται προς τα μέσα. Εντυπωσιαστήκαμε όταν μάθαμε ότι ο Σπερχειός καθημερινά κατεβάζει διαφορα υλικά όσα υλικά μεταφέρουν 2000 φορτηγά.
Μετά το λόφο του Κολωνού επισκεφτήκαμε τα θερμά λουτρά των Θερμοπυλών. Σε αυτά ο Ηρακλής έκανε το μπάνιο του μετά από κάθε άθλο, για να εξαγνιστεί και να ξεκουραστεί.
Οι πηγές αυτές αναδίδουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά εξαιτίας του υδροθείου που έχουν. Η Μυθολογία μας λέει όμως ότι οι πηγές αυτές έγιναν
ζεστές και απέκτησαν αυτή την "ανυπόφορη" μυρωδιά εξαιτίας του Ηρακλή.

Κάποια μέρα που ο Ηρακλής ήθελε να προσφέρει θυσία, φόρεσε το χιτώνα του, που ήταν ποτισμένος από το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Το δηλητήριο το είχε δώσει στη Διηάνειρα ο κένταυρος Νέσσος, κατά την περιπετειώδη διάβαση του ποταμού Εύηνου. Της το έδωσε για να ξανακερδίσει την αγάπη του Ηρακλή.
Όταν το φόρεσε ο Ηρακλής άρχισε να καίγεται και αυτό να κολλάει πάνω του και να του τρώει τις σάρκες. Επειδή το χιτώνα του τον είχε φέρει ο Λίχας, θεώρησε αυτόν υπεύθυνο γι' αυτό τον άρπαξε και τον πέταξε στη θάλασσα και από τότε δημιουργήθηκαν τα Λιχαδονήσια.
Ο Ηρακλής απελπισμένος ρίχτηκε στις κοντινότερες πηγές. Από τότε τα νερά άρχισαν να καίνε και να έχουν αυτή τη
δυσάρεστη οσμή.