Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Υπάρχει άφθονο νερό σε όλη τη Γη;

Εμείς ζούμε σε μια χώρα που έχει άφθονα νερά. Έτσι μπορούμε να καλύπτουμε όλες μας τις ανάγκες για ύδρευση και άρδευση.

Όμως στις εφημερίδες και στην τηλεόραση πολλές φορές γίνεται λόγος για την έλλειψη νερού σε διάφορες περιοχές της Γης.

Κυρίως σε κάποιες χώρες της Αφρικής η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι περιορισμένη. Ξοδεύουν πολύ χρόνο της ημέρας τους για να βρουν νερό.

Μας συγκλόνισε αυτό που μας διάβασε η κυρία μας από το βιβλίο «Έβενος, το χρώμα της Αφρικής », του δημοσιογράφου Καπισίνσκι, όπου ένα κοριτσάκι ήταν αναγκασμένο καθημερινά να περπατά 2 έως 3 ώρες για να βρει νερό και να κουβαλάει το δοχείο με τα αδύνατα χεράκια της στο σπίτι της για να πιουν και να μαγειρέψουν. Και ο αγώνας δε τέλειωνε εκεί, ήθελε μετά άλλες τρεις .ώρες για να βρεθούν τα ξύλα για να ανάψουν τη φωτιά για να μαγειρέψουν το ρύζι τους, που είναι η καθημερινή τους τροφή και η οποία θα είναι έτοιμη κατά το βράδυ, όπου όλοι γύρω από τη κατσαρόλα θα έτρωγαν από μια χούφτα ρύζι.

Σύμφωνα με μια έκθεση της UNICEF 6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της έλλειψης νερού και υγιεινής. 1.100.000.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πίνουν νερό από μη ασφαλές πηγές, όπως ποτάμια λίμνες, ακάλυπτα πηγάδια, από πλανόδιους πωλητές.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, αυτό το δώρο της φύσης σήμερα εμπορεύεται, η τιμή ενός γαλονιού νερού είναι μεγαλύτερη από την τιμή ενός γαλονιού πετρελαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: