Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Το νερό πηγή ζωής

Οι ωκεανοί, οι λίμνες οι ποταμοί, οι παγετώνες καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης. Από αυτό το 97% είναι αλμυρό .Το 2,15% είναι οι πολικοί παγετώνες, το 0,63% είναι το νερό των ποταμών και των λιμνών, το ο,60 % είναι τα υδροφόρα στρώματα, υπόγεια ύδατα, και το 0.001% υπάρχει στην ατμόσφαιρα .

Ο κύκλος του νερού είναι μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας το νερό μετατρέπεται σε αέριο ( υδρατμοί στην ατμόσφαιρα), σε υγρό ( βροχές, ωκεανοί) ή σε στερεό (χιόνια, πολικοί παγετώνες).

Το νερό βρίσκεται σε διαρκή κίνηση εξαιτίας του Ήλιου. Οι ακτίνες που πέφτουν στο νερό προκαλούν εξάτμιση. Ο ατμός, ανεβαίνοντας στην ατμόσφαιρα, ψύχεται και σχηματίζει σταγονίδια. Αυτά, με τη σειρά τους, συγκεντρώνονται και δημιουργούν τα σύννεφα, τα οποία μετακινούνται από τον αέρα και προκαλούν τις βροχές. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει όταν μία μάζα αέρα συναντά ένα βουνό: ανυψώνεται, ψύχεται και σχηματίζει σύννεφα από όπου αποσπώνται παγωμένες σταγόνες, δηλαδή νιφάδες.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε νερό για να πίνουμε, να ποτίζουμε τα φυτά και τα ζώα που αποτελούν την τροφή μας και για να διατηρούμαστε καθαροί. Επίσης νερό χρειάζονται και οι βιομηχανίες.

Η ζήτηση του νερού ολοένα αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι ο πληθυσμός της γης αυξάνεται, αλλά και οι ανάγκες των ανθρώπων αυξάνονται. Παίρνουμε το μισό του νερού των ποταμών, λιμνών και ρυακιών για δική μας χρήση, αλλά εξίσου ανάγκη έχουν και τα άγρια φυτά και ζώα.

Εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών οι επιπτώσεις στον τομέα του νερού είναι ποικίλες, όπως μείωση των υπόγειων υδάτων, μείωση του πόσιμου νερού, η δε αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη ζήτηση του νερού, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.

Τα 2/3 του νερού ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί στη γεωργία για άρδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: