Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ

Περισσότερες από 8.οοο φάλαινες έχει σκοτώσει ο ιαπωνικός φαλαινοθηρικός στόλος από το 1987, με το πρόσχημα της "επιστημονικής έρευνας".
Οι φάλαινες είναι μεγαλοπρεπή θηλαστικά που ζουν στις θάλασσες και διανύουν τεράστιες αποστάσεις όσο κανένα άλλο ζώο στη Γη. Αποτελ
ούν τους κοντινότερους συγγενείς των ιπποπόταμων, αφού και τα δυο είση προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο, περίπου πριν 54 εκατομμύρια χρόνια και άρχισαν να κολυμπούν πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια.
Χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: στις μπαλενοφόρε
ς φάλαινες,οι οποίες δεν έχουν δόντια αλλά μπαλένες και φιλτράρουν το νερό προς τα έξω κρατώντας την τροφή μέσα στο στόμα και στις οδοντοφόρες φάλαινες, οι οποίες έχουν δόντια και κυνηγούν για να πιάσουν τη λεία τους.
Οι φάλαινες αναπνέουν με πνεύμονες, έχουν ρουθούνια στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους και αναδύονται στην επιφάνεια για να βγάλουν τον αέρα. Τα μπροστινά τους άκρα έχουν μετατραπεί σε πτερύγια του θώρακα, ενώ τα
πίσω άκρα αποτελούν την ουρά.
Γεννούν ένα μικρό κάθε δυο χρόνια, το οποίο ταΐζουν και το ανατρέφουν οι γονείς του.

Το κυνήγι της φάλαινας γίνεται εδώ και αιώνες . Όμως τα τελευταία 150 χρόνια οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί. οι φάλαινες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Η διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας από το 1975 προσπαθεί να προστατεύσει τις φάλαινες από τους φαλαινοθήρες.

Η μεγαλύτερη αλιεία της φάλαινας γίνεται από την Ιαπωνία για δυο λόγους : α) γιατί η φαλαινοθηρία αποτελεί πολυετή παράδοση και ζωτικής σημασίας για τη διατροφική κουλτούρα της χώρας και β) φαλαινοθηρία για "επιστημονικούς" σκοπούς.

Η Greenpeace επί 34 χρόνια δίνει μάχη με τους φαλαινοθήρες για τη σωτηρία της φάλαινας.

Βιβλιογραφία:Περιοδικό "Επιλογές" της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: