Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗ

Η όγδοη εντολή του Ευρυσθέα ήταν να φέρει τα άλογα του ζωντανά. Ο Διομήδης ήταν γιος του Άρη και της Κυρήνης και βασίλευε στη Θράκη σε έναν άγριο και πολεμικό λαό, τους Βίστονες. Αυτοί ζούσαν γύρω από μια λίμνη που είχε πάρει το όναμά τους, τη Βιστονική λίμνη.
Ο Διομήδης είχε 4 παράξενα θηλκά άλογα που ήταν πολύ άγρια.Παράξενα ήταν και τα ονόματά τους: Πόδαργος, Λάμπων, Ξάνθος, Δεινός. Από τα ρουθούνια τους πετούσαν φωτιά. Δεν έτρωγαν χόρτα και σανό όπως όλα τα άλλα άλογα αλλά ανθρώπινες σάρκες. Όταν ερχόταν κάποιος ξένος στη χώρα τους ο Διομήδης το σκότωνε και τον έριχνε στη χάλκινη φάτνη τους.
Επειδή τα άλογα αυτά ήταν τόσο άγρια και επικίνδυνα ο Διομήδης τα κρατούσα μέσα στο στάβλο τους δεμένα με χοντρές σιδερένιες αλυσίδες, ενώ γύρω από τα στάβλο είχε βάλει φρουρούς με όπλα να τα φυλάνε.

Ο Ηρακλής γνωρίζοντας όλα αυτά μάζεψε τους γενναίους φίλους του, μεταξύ αυτών ήταν και ο αγαπημένος του φίλος Άβδηρος, μπήκαν σε ένα καράβι με σκοπό να αντιμετωπίσουν το Διομήδη και τα φοβερά του άλο
γα.
Ξεκίνησαν και μετά από κάποιες μέρες ταξίδι πέρασαν τη Θάσο και άραξαν στην απέναντι ακτή.
Μόλις πάτησαν το πόδι τους στη στεριά πήγαν κατευθείαν στους στάβλους του Διομήδη. Εκεί ο Ηρακλής σκότωσε τους φρουρούς και πήρε τα άλογα και τα πήγε στο κοντάστο πλοίο και άφησε τον Άβδηρο να τα φυλάει. Στο μεταξύ ο Διομήδης πήρε είδηση τι είχε γίνει φώναξε τους Βίστονες να πάνε να καταδιώξουν τους εισβολείς.
Ο Ηρακλής με τους συντρόφους του αντιμετώπισαν το Διομήδη και τους Βίστωνες. Ο Διομήδης σκοτώθηκε από τον Ηρακλή. Οι Βίστονες βλέποντας το Διομήδη νεκρό το βάλανε στα πόδια. Όταν ο γύρισε στο καράβι
τον Ηρακλής τον περίμενε ένα φρικτό θέαμα. Τα άλογα είχαν κατασπαράξει το φίλο του, Άβδηρο. Πήρε τα άλογα τα έδεσε με αλυσίδες και στη συνέχεια μάζεψε ό,τι είχε απομείνει από τον άτυχο Άβδηρο και τον έθαψε. Δίπλα στο τάφο του ίδρυσε την πόλη Άβδηρα και όρισε να γίνονται κάθε χρόνο αγώνες για να τον τιμούν.
Αφού τέλειωσαν όλα αυτά μπήκε στο πλοίο και πήγε τα άλογα στον Ευρυσθέα, ο οποίος τα άφησε ελεύθερα. Αυτά περιπλανήθηκαν και κάποτε έφτασαν στον Όλυμπο όπου τα έφαγαν άλλα άγρια θηρία.

Άλλη παραλλαγή του μύθου λέει ότι ο Ηρακλής πήγε μόνος του στο Διομήδη και για να πάρει ζωντανές τις φοράδες έκανε το εξής: έριξε τον ίδιο το Διομήδη στη φάτνη των αλόγων και αφού τον έφαγαν ημέρεψαν και έτσι τα οδήγησε στον Ευρυσθέα.

ΕΡΜΗΝΕΊΑ ΤΟΥ ΜΎΘΟΥ
Η Θράκη ήταν τόπος βοσκής άγριων αλόγων. Τα εξημερωμένα άλογα της Θράκης θεωρούνταν τα πιο κατάλληλα για τον πόλεμο. Ο Διομήδης είχε υποχρέωση, με εντολή του Ευρυσθέα, να προμηθεύει άλογα όπου υπήρχαν ανάγκες. Κάποια στιγμή ο Διομήδης δεν ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις του και τότε ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να βάλει τα πράγματα σε τάξη.

Βιβλιογραφία: 1) Ελληνική Μυθολογία - Εκδοτική Αθηνών
2) Ηρακλής - Κ. Χωρεάνθης
3) Αιγαίο Βουνό - Η. Τσατσόμοιρος
4). Ελληνικού Μύθοι - Ρόμπερτ Γκρέιβς

Δεν υπάρχουν σχόλια: