Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Πουλιά και ζώα "μαραθωνόδρομοι"


Το γκνου κάνει 500 χιλιόμετρα σε 4 μέρες.
Στα τέλη Ιανουαρίου, στην Τανζανία, οι βροχές κατευθύνονται στα βόρεια, προς την Κένια.Τα γκνου συγκεντρώνονται σε κοπάδια των 200.000 περίπου ζώων. Μεταναστεύουν σ'αυτή την κατεύθυνση για να βρουν πράσινο χορτάρι. Τον Αύγουστο, οι βροχές πηγαίνουν προς τον νότο.Τί κάνουν τα γκνου ; Επιστρέφουν στα νότια.

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας
διασχίζει τους ωκεανούς. Κάνει 22.000 χιλιόμετρα σε 99 μέρες. Νομίζαμε ότι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας ζούσε κατά μήκος των ακτών.Χάρη στους πομπούς "Άργος" ,γνωρίζουμε πια ότι διασχίζει τους ωκεανούς.

Ο θαλάσσιος ελέφαντας 10 μήνες το χρόνο βρίσκεται στη θάλασσα. Σε διάστημα 20 ημερών διανύει 2.000 χιλιόμετρα. Σε διάστημα 12 μηνών, ο θαλάσσιος ελέφαντας βγαίνει δυο φορές στη στεριά για 3 με 4 βδομάδες για να αλλάξει γούνα και να αναπαραχθεί.Τον υπόλοιπο χρόνο, κυνηγάει κατά μήκος των παγόβουνων.

Η καμπουρωτή φάλαινα το χειμώνα βρίσκεται κάτω από τους τροπικούς.

ΟΙ καμπουρωτές φάλαινες ζουν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το καλοκαίρι τρέφονται με οστρακόδερμα κοντά στο Νότιο Πόλο. Αυτό το καλοκαίρι, σε 20 καμπουρωτές φάλαινες του νησιού Νέας Καληδονίας τοποθετήθηκαν πομποί "Άργος"

Από το περιοδικό "Εξερευνητές"



Δεν υπάρχουν σχόλια: