Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Τα Τέμπη είανι κοιλάδα της βορειοανατολικής Θεσσαλίας. Σχηματίζεται στο σημείο όπου ο Πηνειός ποταμός διασχίζει την περιοχή μεταξύ των βουνών Ολύμπου και Όσσας.Το μήκος της μεταξύ του ομώνυμου οικισμού και του δέλτα του Πηνειού είναι 9 χλμ και σε ένα σημείο η κοιλάδα είναι στενή,με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 40μ.
Τα Τέμπη έχουν πλούσια βλάστηση και η γραφικότητά τους είναι απαράμιλλη,σε σημείο που υμνήθηκαν από τους αρχαίους ποιητές. Στην κοιλάδα των Τεμπών υπάρχει το θρυλικό μεσαιωνικό φρο
ύριο, το γνωστό ως Κάστρο της Οριάς ή Λυκοστόμιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Πολύβιου, 10 πολεμιστές θα αρκούσαν για να υπερασπιστούν τη θέση όπου βρίσκεται το κάστρο. Σε μικρή απόσταση από το σημείο εκείνο διακρίνεται η επιγραφή του Γάιου Λιγγίνου Κάσσιου, ο οποίος κατασκεύσαε το δρόμο που διεσχίζει την κοιλάδα. Στην ανατολική έξοδό της, στη θέση Βουρλάμι, βρισκόταν άλλοτε ναός του Απόλλωνα.
Η
μυθολογική παράδοση αναφέρεια ότι απότην περιοχή αυτή ο θεός έφερε τις δάφνες στους Δελφούς. Αναφέρεται ακόμα ότι, κάθε 8 χρόνια, στέλνονταν εκεί δελφική θεωρία γιανα πάρει τις δάφνες. Για το λόγο αυτό και ο δρόμος απ' όπου πέρναγε η δελφική θεωρία ονομαζόταν Ιερά οδό ή οδός Πυθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: