Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πάμε σαν άλλοτε στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο"

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2011και στον προαύλειο χώρο του σχολείου μας, παρουσιάστηκε η τελική εκδήλωση της σχολικής χρονιάς 2010-2011, με θέμα " Πάμε σαν άλλοτε στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο". Ήταν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο και έλαβαν μέρος όλα τα παιδιά του σχολείου με υπεύθυνες τη δασκάλα της μουσικής, κ. Αγραφιώτου Λουκία και τη γυμνάστρια κ. Νυδριώτη Θεοδώρα, η οποία έκανε τη χορογραφία. Συμμετέχει η κ. Παπαγεωργίου Λουκία, γυμνάστρια του σχολείου μας. Τα σκηνικά , τα κουστούμια αλλά και τις ατάκες - διαλόγους από κινηματογραφικά έργα- τα επιμελήθηκε η δασκάλα κ. Κιούση Ασημίνα.
Βοήθησαν όμως σε αυτή την προσπάθεια και οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Λουίζα Σακελλαρίου, Μηλιώτη Μαρία, Μαριδάκη Ελένη, Πέτρου Ελένη και Χριστίνα Καλαητζίδου. Τα βίντεο που παρουσιάστηκαν τα επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του μαθήματος των Υπολογιστών, κ. Πατρίκας Ιωάννης και ο δάσκαλος της Ε2, κ. Κόκκινος Σπύρος που τα παρουσίασε.


Η εκδήλωσή μας αποτελείτο από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος με αφορμή τον ελληνικό κινηματογράφο, αναφερθήκαμε στον αείμνηστο κ. Γιάννη Δημητριάδη, τον μπαρμπα Γιάννη όπως τον αποκαλούσαν, τον σκιτσογράφο των αφισών στους κινηματογράφους της Λιβαδειάς, σε μια εποχή που οι αφίσες δεν ήταν τυπωμένες σε τυπογραφεία αλλά φτιαγμένες στο χέρι.Αρκετές από αυτές υπήρχαν στην εκδήλωσή μας. Με πολύ προθυμία προσφέρθηκαν από την κόρη του, κ. Ειρήνη Δημητριάδη - Στάθη και την ευχαριστούμε θερμά.
Ο αείμνηστος κ. Δημητριάδης ήταν γνωστός στο σχολείο μας από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε2, του σχ. έτους 2007, οι οποίοι υλοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα " καλλιτέχνες της πόλης μας". Ο κ. Γιάννης Δημητριάδης ήταν ένας από τους καλλιτέχνες τον οποίο τα παιδιά επισκέφτηκαν στο σπίτι του και εργαστήριό του. Φεύγοντας από το σπίτι του είχαν συμφωνήσει να γίνει μια έκθεση στην πόλη μας με τα έργα του. Αυτό όμως δεν έγινε, τα παιδιά τώρα μπορεί να έφυγαν από το Δημοτικό Σχολείο αλλά η εκδήλωση αυτή μας έδωσε την αφορμή να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση. Στην εκδήλωσή μας διαβάστηκε το κείμενο που έγραψαν οι τότε μαθητές για τον κ. Γιάννη Δημητριάδη από τα παιδιά της Ε2.

Στο δεύτερο μέρος η εκδήλωσή μας περιείχε τραγούδια από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, χορούς από όλα τα παιδιά του σχολείου, διαλόγους από αγαπημένες ταινίες και βίντεο από τις αντίστοιχες ταινίες των τραγουδιών και των σκετς.
Τη χοροδία μας την αποτελούσαν τα παιδιά της ΣΤ1 και Δ2 και πλαισιωνόταν από τους μουσικούς μας οι οποίοι εθελοντικά ήρθαν για να μας βοηθήσουν για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε θερμά τους μουσικούς για την ευγενική τους προσφορά και τους παρουσιάζουμε κατά αλφαβητική σειρά:
Ζωγράφος Χρήστος -μπουζούκι
Καρβούνις Αργύρης - ακορντεόν
Μανεσης Μπάμπης - κιθάρα
Μπότση Κατερίνα - πιάνο
Νικομάνη Ρεγγίνα - τσέλο
Σαρούν Ρεγγίνα - βιολί

Ακούστηκαν τα τραγούδια:

"εφτά τραγούδια " "μια ζωή την έχουμε" " ο καροτσέρης"
"βάρκα χωρίς πανιά" "υπομονή" " ο γλάρος"
"άσπρα καράβια"
και τα τραγούδια: "το σαπιοκάραβο" και "θα βρεθούμε ξανά" τα οποία είχαν διασκευαστεί από τη δασκάλα κ. Κιούση Ασημίνα που έγιναν ο χαιρετισμός των παιδιών της ΣΤ στο σχολείο τους.
Ένα από τα παιδιά της Ε2 αποχαιρέτησε με μια ομιλία τα παιδιά της ΣΤ που τέλειωσαν το σχολείο τους που θα συνεχίσουν το δρόμο της ζωής τους σε άλλα σχολεία! Συγκινητικές στιγμές για μας τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τα παιδιά της Στ. Τους ευχόμαστε "καλό κατευόδιο!"

Επίσης παίχτηκαν και διάλογοι - ατάκες - από τις πιο κάτω ταινίες:

"Λατέρνα , φτώχεια και φιλότιμο" "Μια ζωή την έχουμε"
" Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα" "Μανταλένα"
"Χτυποκάρδια στο θρανίο" "Το ξύλο βγηκε από τον Παράδεισο"
"Τα ξύλινα γάντια" " Ο Μπακαλόγατος"
" Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης"

Ευχαριστούμε το Σύλλογο γονέων του σχολείου μας που φρόντισε για την ηχητική κάλυψη ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια αξιπορεπή παρουσίαση.


Το προαύλιο του σχολείου μας ήταν γεμάτο κόσμο, από τους γονείς των παιδιών, συγγενείς, φίλους αλλά πολλούς άλλους που πληροφορήθηκαν την εκδήλωσή μας και ήρθαν να μας δουν. Τα σχόλια ήταν επαινετικά. 'Συγχαρητήρια", "Μπράβο σας και του χρόνου", " "παρουσιάσατε κάτι το εξαιρετικό", "συγχαρητήρια σε παιδιά και δασκάλους" " εντυπωσιακό", "μπράβο σας πήραν μέρος όλα τα παιδιά", "ωραία τα σκηνικά τα κουστούμια".......
Αλλά δεν ήταν μόνο τα καλά λόγια αυτών που μας παρακολούθησαν και μας έδωσαν χαρά, ήταν και η δική μας ικανοποίηση, παιδιών και εκπαιδευτικών για το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Όπως είπαν μερικά παιδιά" χαλάλι ο κόπος μας, τα καταφέραμε και αυτό μας έδωσε χαρά". ή " δεν πειράζει για τις επι πλέον ώρες που καθήσαμε για τις πρόβες στο σχολείο, ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες μας" , " θα είναι η καλύτερη ανάμνηση από το σχολείο μου"....

Ήταν μια δουλειά ομαδική, που ένωσε πολλές φωνές και πολλές ιδέες για ένα κοινό στόχο. Το αποτέλεσμα; Μια σπουδαία εμπειρία για όλους που συμμετείχαμε, ο καθένας πρόσφερε με το δικό του τρόπο. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας άπειρα συναισθήματα διακινήθηκαν και άπειρες ώρες γέμισαν δημιουμιουργικά. Φτιάχηκαν σκηνικά και κουστούμια από άχρηστα υλικά, και με ότι βρέθηκε σε ντουλάπες του σπιτιού ή του σχολείου. Τα παιδιά ήρθαν σε άμεση επαφή με όλα αυτά μέσα σε ένα κλήμα συνεργασίας και ομαδικότητας, πράγμα αναγκαίο για την μετέπειτα πορεία της ζωής τους.
Το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και δημιουργηκότητας παρατηρήθηκε και στα παιδιά μεταξύ τους αλλά και με τις γυμνάστριές τους όταν δούλευαν τις χορογραφίες των τραγουδιών μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή.Το αποτέλεσμα της προσπάθειά τους ήταν άριστο. Γιατί αυτό που έκαναν το έκαναν με αγάπη, σεβασμό και με τον ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει την ηλικία
τους.Το ίδιο πνεύμα συνεργασίας παρατηρήθηκε και στα παιδιά της χορωδίας με την μουσικό τους την κ. Αγραφιώτου Λουκία και τους εκπαιδευτικούς Κιούση ασημίνα και Ασημάκη Ευθύμιο που βοήθησαν. Επίσης φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά και οι μουσικοί που αφιλοκερδώς ήταν και πάλι πάντα κοντά μας, όπως και στις άλλες εκδηλώσεις μας.

Ότι και να γρφτεί σε αυτέ τις γραμμές δεν θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε το τι νιώσαμε οχι μόνο την ημέρα της εκδήλωσης αλλά και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Μετά από αυτή τη δραστηριότητα είμαστε όλοι καλύτεροι από πριν γιατί πήραμε αλλά και δώσαμε και αυτό είναι ότι καλύτερο για την κοινωνία του σχολείου!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: