Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Παρουσίαση του προγράμματος " Διαχειρίζομαι τα σκουπίδια"

Την Τετάρτη 8-6-2011 και ώρα 10.00 π.μ. τα παιδιά της Γ΄τάξης του σχολείου μας - 4ο Δημ. Σχ. Λιβαδειάς- παρουσίασαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμά τους " Διαχείρηση των σκουπιδιών" στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου. Τα παιδιά του Γ1 με υπέυθυνη τη δασκάλα τους κ. Πάσχου Κατερίνα παρουσίασαν μέσα από κείμενα αλλά και ποιηματάκια , τα οποία είχαν επιμεληθεί από τη δασκάλα κ. Πέτρου Ελένη, με θέματα όπως την κομποστοποίηση και το σοβαρό θέμα των πλαστικών σακούλων.Τα παιδιά της Γ2 , με υπεύθυνη τη δασκάλα τους, κ. Βοζιάρη Ελένη μέσα από σκετς παρουσίασαν και ανέδειξαν τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Ήταν ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2010-2011 και από τα δυο τμήματα μαζί. Έγιναν διάφορες δραστηριότητες κατά το χρονικό διάστημα της υλοποίησης του προγράμματος. Δεν αρκέστηκαν μόνο θεωρητικά να το αναλύσουν αλλά κυρίως ασχολήθηκαν πρακτικά. Παίρνοντας μέρος στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση αλλά και στην επαναχρησιμοποίηση πραγμάτων που τα θεωρούσαμε άχρηστα.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόγραμμα πέτυχε. Μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα αυτό γιατί διαπιστώθηκε αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών του σχολείου μας ως προς τα σκουπίδια. Στα διαλλείματα μειώθηκαν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τα πεταμένα σκουπίδια στον πραύλιο χώρο. Πολλοί γονείς μας είπαν ότι τα παιδιά στο σπίτι τους μίλησαν για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση
και για τα ωφέλη αλλά και για τα παροβλήματα που δημιουργούνται από τις πλαστικές σακούλες των Σούπερ Μάρκετ.

Στο πρόγραμμα αυτό, με τη βοήθεια της Διευθύντριας του σχολείους μας , Μπάρλα - Νιαβή Βασιλική, που ήταν και η συντονίστρια του προγράμματος, ενεπλάκησαν όλα τα παιδιά του σχολείου, ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι επίσημα στο πρόγραμμα. Κατά διαστήματα γίνονταν ανακοινώσεις στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου από τα παιδιά που συμμετείχαν. Έτσι όλο το σχολείο έπαιρνε κατά κάποιον τρόπο μέρος στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα όταν τελείωσε αποφασίστηκε να παρουσιαστεί σε όλα τα παιδιά και έτσι και έγινε.

Ήταν μια πολύ ωραία παρουσίαση γιατί μέσα από ποιήματα, μικρά θεατρικά έργα και μικρά κείμενα παρουσιάστηκε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι το πρόβλημα της διαχείρησης των σκουπιδιών.
Τα παιδιά ήταν ανάλογα μεταμφιεσμένα με τους ρόλους τους. Όλα ήταν φτιαγμένα από υλικά που τα θεωρούσαμε άχρηστα τα οποία όμως χρησιμοποιήθηκαν από τα παιδιά με τη βοήθεια της δασκάλας κ. Κιούση Ασημίνας έγιναν χρήσιμα. Μετά το πέρας της εκδήλωσης όλα αυτά τα "κοστούμια " μεταμφίεσης" συγκεντρώθηκαν και μαζί με άλλα, από άλλες παραστάσεις θα αποτελέσουν το " βεστιάριο" του σχολείου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: