Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Παρουσίαση του μύθου "Η αρπαγή της Περσεφόνης"

Η παρουσίαση του μύθου της αρπαγής της Περσεφόνης έγινε στις 8-6-2011, ημέρα και ώρα 12.30 μ.μ. στο σχολείο μας από τα παιδιά της Γ τάξη, τα οποία για πρώτη φορά φέτος ήρθαν σε επαφή με το μάθημα της ιστορίας που στο μεγαλύτερο μέρος της ασχολείτο με την μυθολογία.
Οι μύθοι στάθηκαν πολλές φορές πηγή έμπνευσης και για το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Ένας από αυτούς τους μύθους αυτούς είναι και ο μύθος της " αρπαγής της Περσεφόνης", ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και επιλέχτηκε να δουλευτεί και να παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς.
Ο μύθος αυτός έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες και έχει παρουσιαστεί με πολλές εκδοχές. Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν και εξηγούσαν τα φυσικά φαινόμενα κατά τα αρχαιοελληνικά χρόνια.Ο μύθος αυτός συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Ο Πλούτωνας και ο Κάτω Κόσμος συμβολίζουν το θάνατο ή το χειμωνιάτικο ύπνο της φύσης. Η Δήμητρα συμβολίζει την ίδια τη ζωή πάνω στη Γη. Η Περσεφόνη κινείται ανάμεσά τους και φέρνει κάθε χρόνο το μήνυμα της αναγέννησης της φύσης. Το ρόδι που ο Πλούτωνας της χαρίζει είναι σύμβολο γονιμότητας.
Τα παιδιά πήραν στα χέρια τους το αφηγηματικό κείμενο και το μετέτρεψαν σε διάλογο μόνα τους. Πρόσθεσαν ρόλους έτσι ώστε να συμμετέχουν όλα στην παρουσίαση του μύθου. Η διαδικασία αυτή βοήθησε στο να καλλιεργήσουν τη γλώσσα, τη σκέψη τους και την κριτική τους ικανότητα. Προσπάθησαν να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης των αρχαίων προγόνων τους.
Ζωγράφισαν για το συγκεκριμένο μύθο και έφτιαξαν μόνα τους τα σκηνικά, ήρθαν σε επαφή με μουσικοκινητικά παιχνίδια. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας των παιδιών φάνηκε στην παρουσίαση του μύθου που έγινε στα παιδιά του σχολείου μας, στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους γονείς τους. Ήταν μια μαγευτική παράσταση. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν απλά, φτιαγμένα από τη θεατρολόγο κ. Μηλιώτη Μαρία, τη δασκάλα κ. Κιούση Αημίνα και τη δασκάλα κ. Μαρία Λουίζα Σακελλαρίου
μαζί με τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: