Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ


Το "ψωμί του Χριστού" το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά ( από ξερό βασιλικό κ.λ.π.). Απαραίτητος επάνω χαραγμένος ήταν ο σταυρός. Γύρω - γύρω υπήρχαν διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια όπως καρύδια, μύγδαλα κ.α.
Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ' όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι Σαρακατσαναίοι τσοοπάνηδες έφτιαχναν δυο χριστόψωμα. Το πρώτο, το καλύτερο και με τα πιο πολλά κεντίδια, ήταν για το Χριστό "για να τους φυλάει και να τους βλογάει". Πάνω του σκάλιζαν ένα σταυρό, φεγγάρι και πέντε λουλούδια.
Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή ψωμί του Χριστού, ήταν για τα πρόβατα. Έτσι τιμά ο βοσκός και τα βλογά ο Χριστός. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη, όλη η ζωή της στάνης, δηλ. η μάντρα, τα πρόβατα, οι βοσκοί κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: