Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ



Τι είναι; Και από προέρχεται ο άνθρακας;

Ο άνθρακας είναι ένα φυσικό συστατικό και ένα από τα χημικά στοιχεία. Στην καθαρή του μορφή το βρίσκουμε στη φύση ως μαύρη στερεή μάζα, το λιγνίτη ή ως διαφανής σκληρός κρύσταλλος, το διαμάντι.Ο άνθρακας αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος της Γης, λιγότερο από 1%, αλλά είναι ένα πολύ ζωτικό στοιχείο του σώματός μας και είναι σε ποσοστό 18%. Όταν ενώνετα ο άνθρακας με το οξυγόνο και σχηματίζει ένα σημαντικό αέριο της ατμόσφαιρας το διοξείδιο του άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται στο νερό.

Το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο νερό και μετακινείται από την ατμόσφαιρα στη θάλασσα. Ένα μέρος του, συνήθως το λιγότερο, κυκλοφορεί από τη θάλασσα στην ατμόσφαιρα.


Τα φυτά που βρίσκονται στη θάλασσα χρησιμοποιούν το διοιξείδιο του άνθρακα που παίρνουν από το νερό για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσις. Τα θαλάσσια ζώα τρώνε τα θαλάσσια φυτά και παίρνουν άνθρακα που αυτά έχουν αποθηκεύσει. Και τα φυτά και τα ζώα απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα πίσω στο νερό μέσω της αναπνοής.

Τα φυτά και ζώα πεθαίνουν, αποσυντίθενται στο θαλάσσιο πυθμένα. Τότε θάβονται και συνθλίβονται από την πίεση του νερού. Τελικά μετατρέπονται σε πετρώματα και καύσιμα που περιέχουν άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκετε στην ξηρά.

Τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με τη φωτοσύνθεση. Τα δέντρα αποθηκεύουν στο ξύλο τους άνθρακα. Το κόψιμο των δέντρων επιβραδύνει την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα. Τα φυτά με την αναπνοή τους ελευθερώνουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Όταν τα φυτά πεθάνουν , σαπίζουν και γίνονται μέρος του εδάφους. Μετά από καιρό, μέρος αυτού του εδάφους συμπιέζεται και μετατρέπεται σε ορυκτά καύσιμα όπως λιγνίτης και πετρέλαιο.
Η καύση των ορυκτών καυσίμων και των δέντρων στα δάση έχει ως αποτέλεσμα την προσφορά του άνθρακα, που ήταν αποθηκευμένος σε αυτά, στην ατμόσφαιρα. Η διοχέτευση στην ατμόσφαιρα του άνθρακα με αυτές τις συνθήκες διαταράσσει την ισορροπία του κύκλου του άνθρακα στη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: