Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΗΡΑΚΛΗΣ & ΕΥΡΥΤΟΣ

Ο Ηρακλής μαζί με τη Δηιάνειρα μετά από πολλές περιπέτειες έφτασαν στην Τίρυνθα, όπου ο Ηρακλής είχε το παλάτι του. Έμειναν εκεί για κάποιο διάστημα. Όμως η μοίρα της ζωής του Ηρακλή πήρε μιαν άλλη στροφή.
Στην Οιχαλία, κοντά στην Ερέτρια της Εύβοιας (άλλοι την τοποθετούν στη Θεσσαλία και άλλη στην Πελοπόννησο), ζούσε ο βασιλιάς Εύρυτος. Αυτός είχε μια κόρη την Ιόλη και 4 γιους, τον Ίφιτο, τον Κλυτίο, τον Τοξέα και τον Δηίονα.
Όταν ήρθε η ώρα να παντρευτεί η Ιόλη ο Εύρυτος διακήρυξε σε όλη την Ελλάδα ότι θα την έπαιρνε εκείνος που θα τον νικούσε σε αγώνα τοξοβολίας.Το έμαθε και ο Ηρακλής και κίνησε για την Οιχαλία.

Αναμετρήθηκε με τον Εύρυτο και τον νίκησε. Έπρεπε να πάρει την Ιόλη κρυφά από την Δηιάνειρα. Τα παιδιά του Εύρυτου συμβούλεψαν τον πατέρα τους να μη δώσει την Ιόλη στον Ηρακλή γιατί ήταν ήδη παντρεμένος με την Δηιάνειρα. Έτσι Ο Εύρυτος δεν κράτησε την υπόσχεσή του και δεν του έδωσε την Ιόλη, με τη δικαιολογία πως φοβόταν μήπως τον πιάσει καμιά μανία και σκοτώσει την Ιόλη και τα παιδιά τους όπως έκανε με την Μεγάρα, την πρώτη του γυναίκα. Ο Ηρακλής μετά από αυτό έφυγε και γύρισε στην Τίρυνθα.

Κάποτε πήγε στην Πελοπόννησο ο Ίφιτος, ο γιος του Εύρυτου, ψάχνοντας να βρει 12 φοράδες που τους είχαν κλέψει από την Οιχαλία. Αφού πήγε σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου κατέληξε στην Τίρυνθα γιατί υποψιαζόταν τον Ηρακλή.
Εκείνος τον δέχτηκε φιλικά και τον φιλοξένησε στο σπίτι του. Ύστερα τον ανέβασε στα τείχη του και του είπε να κοιτάξει αν βλέπει πουθενά τα άλογά του. Μόλις Ίφιτος είπε ότι δεν τα βλέπει, του έδωσε μια σπρωξιά και τον γκρέμισε από τα τείχη και τον σκότωσε, γιατί τάχα τον είχε κατηγορήσει άδικα. Έτσι κράτησε και τις φοράδες του Εύρυτου , που πράγματι τις είχε αρπάξει για να τον εκδικηθεί που του αρνήθηκε την Ιόλη.

Μετά το φόνο του Ίφιτου έπρεπε ο Ηρακλής να εγκαταλείψει την Τίρυνθα και μετά από πολλές περιπλανήσεις κατέληξαν στην Τραχίνα, στο βασιλιά Κήυκα, που τους πρόσφερε άσυλο
και φιλοξενία στην Δηιάνειρα όσο καιρό μετά έλειπε ο Ηρακλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: