Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΧΕΛΩΟΣ

Όταν ο Ηρακλής είχε κατέβει στον Άδη να πάρει τον Κέρβερο συνάντησε την ψυχή του Μελέαγρου. Αυτός του είχε ζητήσει μια χάρη όταν θα επέστρεφε στη Γη, να φροντίσει την αδελδφή του τη Δηιάνειρα και να την παντρευτεί. Πράγματι ο Ηρακλής πήγε στην Καλυδώνα να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Στο μεταξύ την είχε ζητήσει σε γάμο από τον πατέρα της τον Οινέα, βασιλιά της Καλυδώνας, ο Αχελώος.
Ο Αχελώος ήταν ένα παράξενο πλάσμα που εμφανιζόταν με τρεις μορφές: σαν ταύρος, σαν φίδι,ή σαν άνθρωπος με κεφάλι ταύρου. Η Δηιάνειρα δεν τον ήθελε και προσπαθούσε να βρει τρόπο να τον αποφύγει. Και τότε ήταν που παρουσιάστηκε ο Ηρακλής και τη διεκδίκησε για τον εαυτό του. Για να την κερδίσει έπρεπε να παλέψει με τον Αχελώο, που τότε είχε εμφανιστεί με μορφή ταύρου.

Πιάστηκαν στα χέρια και πάλευαν πολύ ώρα, ως τη στιγμή που ο Ηρακλής τον έπιασε από τα κέρατα και κατάφερε να του σπάσει το ένα. Ο Αχελώος θεωρήθηκε νικημένος, σταμάτησε τον αγώνα και έφυγε, αφού ζήτησε από
τον Ηρακλή να του δώσει το κέρατο πίσω. Σε αντάλλαγμα του έδωσε το κέρατο της Αμάλθειας, που το ζήτησε από την κόρη του Ωκεανού, την Αμάλθεια. Το κέρας αυτό είχε τη δύναμη να βγάζει φαγητά και ποτά ασταμάτητα, όσο επιθυμούσε κανείς. Ο Ηρακλής με τη σειρά του το χάρισε στον Οινέα και τους Καλυδώνιους.

Έτσι ο Ηρακλής πήρε για γυναίκα του την Δηιάνειρα και έμεναν στην Καλυδώνα. Η Δηιάνειρα απέκτησε 4 γιους: τον Ύλλο, τον Κτήσιππο, τον Γληνό και τον Ονελίτη ή Οδίτη. Ζήσανε αρκετά χρόνια στην Καλυδώνα, αλλά κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί ο Ηρακλής με μια γροθιά σκότωσε, χωρίς να το θέλει, τον Εύνομο, νεαρό οινοχόο στο παλάτι του πεθερού του. Ο Εύνομος έριξε κατά λάθος στα χέρια του Ηρακλή το νερό που ήταν για τα πόδια. Ο Ηρακλής δεν είχε σκοπό να τον σκοτώσει αλλά να τον συνετίσει Ο πατέρας του παιδιού τον συγχώρεσε αλλά ο Ηρακλής ήθελε να κάνει αυτό που πρόσταζε ο νόμος γι' αυτό και έφυγε.


Η αρχαία Καλυδώνα εντοπίζεται κοντά στο Ευηνοχώριο της Αιτωλοακαρνανίας.

Η Γεωμυθολογική ερμηνεία του μύθου της πάλης του Ηρακλή με τον Αχελώο.

Ο Αχελώος ήταν ένα ορμητικό ποτάμι σαν ταύρος, το φιδίσιο κορμί είναι μαίανδροι που σχηματίζονται κατά τη διαδρομή του. Ο Ηρακλής με τα αποστραγγιστικά έργα που εκτελεί στην περιοχή του ποταμού καταργεί ένα μαίανδρο και η περιοχή αυτή γίνεται γόνιμη και εύφορη γη για καλλιέργεια. Η νέα γη αποστραγγισμένη από τα νερά του ποταμού είναι ένα πραγματικό κέρας της Αμάλθειας για τους κατοίκους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: