Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κάθε μέρα καταναλώνουμε πάρα πολύ ενέργεια που σχεδόν δεν την αντιλαμβανόμαστε, π.χ. όταν ανάβουμε το φως ή κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, όταν βλέπουμε τηλεόραση ή ακούμε ραδιόφωνο, όταν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο ή μπαίνουμε στο τρένο για να πάμε κάπου, όταν ανάβουμε το καλοριφέρ για να ζεσταθούμε ή το κλιματιστικό το καλοκαίρι για να δροσιστούμε και.....Αυτά που τρώμε ή φοράμε για να μεγαλώσουν ή να γίνουν έχουν χρειαστεί πολύ ενέργεια.

Πριν από 150 χρόνια περίπου, οι άνθρωποι έκαιγαν ξύλα για να ζεσταθούν και χρησιμοποιούσαν ζώα για να μεταφέρουν πράγματα. Από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα ορυκτά καύσιμα, η παγκόσμια χρήση ενέργειας έχει φτάσει στα ύψη.
Αυτό το βλέπουμε και στην καθημερινή μας ζωή σε διάφορες απλές ενέργειές μας, π.χ. έχουμε ηλεκτρικό λεμονοστύφτη, τώρα έχουμε το μίξερ και φτιάχνουμε τα γλυκά ενώ πιο παλιά όλα αυτά τα κάναμε με κάποια χειροκίνητα εργαλεία, δηλαδή και για τα πιο απλά πράγματα σήμερα καταναλώνουμε ενέργεια.

Από που παίρνουμε ενέργεια;

1) Από τα ορυκτά καύσιμα:Λιθάνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο.

Α) Ο Λιθάνθρακας καίγεται είτε για να δημιουργήσει θερμότητα είτε σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, για να κινήσει ατμοηλεκτρικές μηχανές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Β) Το πετρέλαιο αφού το επεξεργαστούν παίρνουμε τα ΄όπως τη βενζίνη και το ντίζελ, που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, στα φορτηγά, στα αεροπλάνα και τους καυστήρες θέρμανσης. Επίσης από πετρέλαιο παρασκευάζονται προϊόντα όπως τα πλαστικά, φάρμακα και απορρυπαντικά.

Γ) Το Φυσικό αέριο είναι μεθάνιο που έχει συσσωρευτεί πάνω από τα κοιτάσματα του πετρελαίου. Η εκμετάλλευσή του έγινε τα τελευταία χρόνια. Όπως και ο λιθάνθρακας καίγεται για να πάρουμε θερμότητα ή ηλεκτρική ενέργεια.

2) Πυρηνική ενέργεια.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μετατρέπουν την ενέργεια που υπάρχρει στο εσωτερικό των ατόμων σε ηλεκτρική. Εδώ διασπόνται τα άτομα του Ουρανίου και απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

3) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα.

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε θερμική ή σε ηλεκτρισμό με διάφορους τρόπους.
Στην αιολική ενέργεια χρησιμοποιούμε τον άνεμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια εείναι μια μορφή ενέργειας που παράγεται από το νερό που πέφτει με ορμή από τα φράγματα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
Η γεωθερμική ενέργεια βασίζεται στη συγκέντρωση ζεστού νερού ή ατμού από το φλοιό τηςΓης για την παραγωγή θερμότητας ή ηλεκτρισμού.
Όταν λέμε βιομάζα εννοούμε τα ξύλα, τα φυτικά απόβλητα, τα οργανικά οικιακά απορρίμματα, τη λυματολάσπη κ.ά. που χρησιμοποιείται για ενεργειακούς ή γεωργικούς σκοπούς.
Μια περίπτωση χρήση της βιομάζας είναι η καύση των ξύλων ή των απορριμμάτων. Στα εργοστάσια αποτέφρωσης απορριμμάτων παράγεται ενέργεια με τη μορφή θερμότητας ή ηλεκτρισμού. Στην Ιαπωνία αποτεφρώνουν το 75% των απορριμμάτων τους, ενώ στη Δανία το 60%.
Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αν σκεφτεί κανείς πόσοι τόνοι σκουπιδιών μαζεύονται κάθε μέρα.

Βιβλιογραφία: "Προστατεύω τον Πλανήτη"εκδ. καστανιώτη
"Νοιάζομαι για τη "εκδ. Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: