Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ Ή BIG BANG

Οι επιστήμονες λένε ότι πριν από 15 δισεκαστομμύρια χρόνια έγινε ένα ισχυρό Bang ! και γεννήθηκε το σύμπαν. Ό,τι υπήρχε ήταν κλεισμένο μέσα σ' ένα πρωταρχικό πυρήνα. Όταν προκληθηκε η έκρηξη αυτού του πυρήνα, που ήταν πυκνός και εξαιρετικά θερμός, τα συντρίμια της ύλης άρχισαν να απομακρύνονται.
Σε μια γωνίτσα του διαστήματος, πριν δέκα δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή 5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Bing Bang, άρχισαν οι διαδικασίες γέννησης του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Ο δικός μας πλανήτης , η Γη, έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ήταν ο τρίτος βράχος από τον ήλιο, αλλά όχι ο πλανήτης Γη όπως τον ξέρουμε.
Ήταν μια σφαίρα πυρακτωμένου λειωμένου βράχου, που έλαμπε σεν ένα μοικροσκοπικό αστέρι μέσα στα σκοτάδια του διαστήματος.Η υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια διατηρούσε την ποσότητα του σιδήρου που υπήρχε λιωμένο, το οποίο σιγά σιγά βυθιζόταν στο κέντρο του πλανήτη, σχηματίζοντας τον σημερινό στερεό πυρήνα της.
Πάνω από τους ωκεανούς του μάγματός του δεν υπήρχε καθόλου ατμόσφαιρα, αλλά ένα λεπτό πέπλο, αποτέλεσμα των εξατμήσεων από το λιώσιμο των βράχων στο κενό περιβάλλον.

Καθώς κρύωνε το εξωτερικό στρώμα της Γης έτριζε και χωριζόταν σε κομμάτια, ενώ απ' τους τεράστιους κρατήρες ξεπετάγονταν πίδακες από λάβα που κόχλαζαν και καυτοί ατμοί. Συγχρόνως η Γη δεχόταν
βομβαρδισμό μετεωρητών, με αποτέλεσμα να καταστέφεται ο,τιδήποτε είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κάποια στιγμή ένας τεράστιος διαστημικός βράχος συγκρούστηκε με τη Γη και αυτή χωρίστηκε στα δυο.Τα θραύσματα που σκορπίστηκαν στο διάστημα σχηματίσαν την πρώτη ύλη από την οποία δημιουργήθηκε η Σελήνη.
Εκείνη λοιπόν την περίοδο, δηλαδή 3,8 τρισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα λόγω της σταδιακής μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρχισε να σχηματίζεται η ατμόσφαιρα και να πέφτει πολύ δυνατή βροχή με αποτέλεσμα οι κοιλότητες της επιφάνειας του πλανήτη να γεμίσουν νερό και να γεννηθή η θάλασσα που η θερμοκρασία της ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης μειωνόταν σταδιακά, το μάγμα στερεοποιείτο εξωτερικά, σχηματίζοντας τον στερεό φλοιό.
Σιγά σιγά, η Γη διαμορφώθηκε και έγινε όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αποτελούμενη από τον πυρήνα, το μανδύα και το φλοιό.
Και στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα φυτά και τα ζώα και τέλος ο άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: