Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας, της Ε΄Δημοτικο "Αναξήγητα φαινόμενα - Πέτρινοι γίγαντες" ψάξαμε και βρήκαμε επί πλέον πληροφορίες για το μεγαλιθικό μνημείο Στόουνχεντζ.

Το Στόουνχτζ είναι νεολιθικό μνημείο, κοντά στοΈισμπερι της της Αγγλίας, στην κομητεία του Γουΐλτσιρ, 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σαλίσμπερι.
Κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων ανάμεσα στο 2500π.Χ. και 2000π.Χ.
Μέχρι σήμερα οι μελετητές αρχαιολόγοι δε γνωρίζουν ποιοι κατασκεύασαν αυτό το μεγαλιθικό μνημείο. Οι μαρτυρίες που έχουμε είνια αμφισβητρούμενες και είναι οι πιο κάτω:
  • Ο Τζέφρεϊ του Μονμάουθ το 1135 μ.Χ., στο έργο του "Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας" αναφέρει ότι το μνημείο κατασκευάστηκε από το βασιλιά Αμβρόσιο.

Για να κατασκευαστεί το μνημείο ο βασιλιάς ζήτησε τη βοήθεια του μάγου Μέρλιν, ο οπιοίος τον συμβούλεψε να πάρουν τους ογκόλιθους από τη νήσο της Ιρλανδιας , από ένα άλλο μεγαλιθικό μνημείο, στη θέση Κίλαρ.Επειδή οι ογκόλιθοι ήταν τεράστιοι, ο Μέρλιν ανάλαβε τη μεταφορά τους με μαγικό τρόπο, έκανε τις πέτρες να "χορεύουν πάνω στη θάλασσα" όπως μας λέει ο Μόνμαουθ. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο παραπάνω μύθος έχει ελάχιστα πραγματικά στοιχεία.

  • Ο Τζον Όμπρεϊ στο έργο του "Μνημείο Βρετανικό"υποστηρίζει ότι το Στόουνχετζ ήταν ναός χτισμένος από τους Δρυΐδες .
  • Ο Εκαταίος ο Αβδηρίτης και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρουν στα έργα τους έναν λαό με το όνομα Υπερβόρειοι, οι οποίοι κατοικούσαν σε ένα νησί πέρα από τη Γη των Κελτών της Γαλατίας, της σημερινής Γαλλίας και είχαν κατασκευάσει έναν μεγάλο κυκλικό ναό όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας. Κατά πολλούς μελετητές, αυτή η εκδοχή θεωρείται αληθινή, καθώς το Στόουνχετζ χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο για τη θέση του ήλιου.
  • Το 1740 ο Γουίλιαμ Στάκλεϊ δημοσιεύει το βιβλίο του "Ένας ναός επανακτάται από τους Βρετανούς Δρυίδες" στο οποίο παραθέτει στοιχεία της περιοχής, που προέκυψαν μέσω δεκαετούς έρευνας. Ο Στάκλεϊ επανεξέτασε την υπόθεση ότι το έχτισαν οι Δρυίδες και αποφάσισε ότι είναι η μόνη πιθανή εξήγησε για το πως ανήγειρε το μνημείο
Μέχρι σήμερα μελετητές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως το μνημείο είτε χτίστηκε από Μυκηναίους, είτε από Ρωμαίους, είτε από Βρετανούς . Τα μόνα σίγουρα στοιχεία για το Στόουνχετζ, την ανέγερσή του και η χρήση του είναι ότι:
  • Σύμφωνα με πετρογραφική ανάλυση των ογκολίθων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι μονόλιθοι λαξεύτηκαν και μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας και της Νοτιοδυτικής Αγγλίας.
  • Με τη χρήση ραδιενεργών μετρήσεων οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι έχει ανεγερθεί μεταξύ 3000 π.Χ και 2000 π. Χ.
  • Πιστεύεται ότι λειτούργησε ς λατρευτικός χώρος και ως αστρονομικό παρατηρητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: