Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ

Βαδίζοντας στα Γεωπεριβαλλοντικά - Γεωμυθολογικά μονοπάτια της Βοιωτίας, εμείς τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας της Ε1 και Δ2 του σχολείου μας,έχοντας συνοδοιπόρους μας τις δασκάλες Βοζιάρη Ελένη και Νιαβή Βασιλική, υπεύθυνη του περιβαλλοντικού προγράμματος, φτάσαμε στην αρχαία Άρνη, σημερινή Χαιρώνεια.Το αρχικό της όνομα το οφείλει στην κόρη του Αίολου, την Άρνη. Αργότερα μετονομάστηκε Χαιρώνεια από τον Χαίρωνα, το φοβερό αλογοδαμαστή που γεννήθηκε από την πανέμορφη Θηρώ και τον Απόλλωνα.
Στην αρχή επισκεφτήκαμε το Κέντρο Εικονικής Πραγματικότητας του Δήμου Χαιρώνειας για να παρακολουθήσουμε τη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων του Φιλίππου του Β΄και των Συμμαχικών δυνάμεων, το 338π.Χ. Ήταν πρωτόγνωρη η εμπειρία για μας. Καθηλωμένοι στα καθίσματά μας βιώσαμε την ιστορική πραγματικότητα ενός πολέμου με όπλα ακόντια, δόρατα, σπαθοιά και μακεδονικές σάρισες Στο Κέντρο Εικονικής Πραγματικότητας μας επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Παπαγγελής, ο οποίος μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαία Χαιρώνεια. Αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Δήμαρχο για όσα μας είπε και τον συγχαρήκαμε για τη δημιουργία του Κέντρου, ακολουθήσαμε το δρόμο για το Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται στα ριζά του λόφου Πετραχού.
Στο θέατρο, που είναι σκαλιστό πάνω στο βράχο του Πετραχού, ήταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα το Δαφνηφόρο και στην Αρτέμιδα Σοωσίνα. Στο θέατρο αυτό παρακολουθούσαν οι αρχαίοι Χαιρωνείς θεατρικές παραστάσεις των μεγάλων δραματουργών και κωμωδών της αρχαιότητας ή άκουγαν σπουδαία ποιητικά κείμενα, λόγους σοφών ανδρών και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από το 1976 στο χώρο αυτό διοργανώνεται η ετήσια γιορτή "τα Πλουτάρχεια". Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου αντικρίσαμε τη λιθόκτιστη κρήνη που κατασκευάστηκε το 1865.
Πάνω από το θέατρο δεσπόζει η ακρόπολη της Χαιρώνειας. Άρχισε να κατασκευάζεται από το β΄μισό του 5ου π.Χ. αι. ή τον 4ο π.Χ. αι. και ολοκληρώθηκε στα ρωμαϊκά χρόνια. Επάνω στις πέντε κορυφές του οι αρχαίοι Χαιρωνείς είχαν υψώσει πέντε πύργο. Σε μερικά σημεία το τείχος έχει πλάτος ένα μέτρο και σε άλλα δυο μέτρα. Η είσοδος τοποθετείται στην ανατολική πλευρά του. Λένε πως σε μια σπηλιά του Κάστρου συνήθιζε να πηγαίνει ο Πλούταρχος όπου έγραφε τα έργα του.
Στο βραχώδες ύψωμα του Πετραχού αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας ότι η Ρέα ξεγέλασε τον Κρόνο και του έδωσε να καταπιεί μια σπαργανωμένη πέτρα αντί του Δία που είχε γεννήσει πριν από λίγο στη σπηλιά της Δίκτης στην Κρήτη.
Μετά από το θέατρο επισκεφτήκαμε το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, του οποίου ένα μέρος του έχει κτιστεί από υλικά αρχαίων ναών που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή. Στο εκκλησάκι εσωτερικά έχει κτιστεί ένας θρόνος που βρέθηκε στο θέατρο και λένε ότι ήταν του Πλούταρχου. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο Πλούταρχος γεννήθηκε στη Χαιρώνεια όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ήταν φιλόσοφος, βιογράφος, δοκιμιογράφος και ήταν τοπικός άρχοντας της Χαιρώνειας.
Αφήνουμε το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου και ανηφορίζουμε βόρεια για τη ρεματιά του Αίμωνα.Η φύση ήταν καταπράσινη, αγριολούλουδα παντού και τα πουλιά με το καλαϊδισμά τους μας καλωσόριζαν στον τόπο τους. Αφού περιπλανηθήκαμε αρκετή ώρα, βρεθήκαμε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στο ναό του Ηρακλή ή, κατά τον Ι. Ραγκαβή, του Θουρίου Απόλλωνα. ήταν ένας μεγάλος ναός με μήκος 30 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα. Ολόγυρα στο έδαφος είδαμε πιεσμένους κίονες μήκους 3,5 μ. και διαμέτρου 0,43 μ. και γλυπτά κιονόκρανα.
Αφήνουμε τη ρεματιά του Αίμωνα και κατηφορίζουμε για το λιοντάρι της Χαιρώνειας, μνημείο που έφτιαξαν οι Θηβαίοι για να τιμήσουν τα άξια παλικάρια τους, τους Ιερολοχίτες που έπεσαν κατά τη μάχη με τους Μακεδόνες. Το λιοντάρι έχει ύψος 5,5 μ. και 3μ.η κυκλική του βάση.
Το οδοιπορικό μας στη Χαιρώνεια έφτασε στο τέλος. Περάσαμε υπέροχα, τέλεια. Γνωρίσαμε τη Χαιρώνεια, περπατήσαμε στη φύση στο έμπα της άνοιξης. Δώσαμε ραντεβού του χρόνου να είμαστε και πάλι εδώ για να επισκεφτούμε το Μουσείο, γιατί τώρα δεν ήταν επισκέψιμο αλλά και να ανακαλύψουμε ό,τι δεν προλάβαμε σε αυτή μας την επίσκεψη.

2 σχόλια:

Nikos Papadakis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nikos Papadakis είπε...

ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ
http://www.teras.gr/prg/theme_page.asp?xParam=32