Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ -ΝΑΝΟΧΗΝΑ

Ο ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα 4 είδη γύπα που αναπαράγεται στη χώρα μας. Έχει μήκος περίπου 60 εκατοστά και ασπρόμαυρο πτέρωμα. Μας έρχεται το καλοκαίρι και φτιάχνει τη φωλία του σε βράχια. Το συναντάμε κυρίως στη Θράκη , τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Τρέφεται κυρίως με ψοφίμια Κινδυνεύει κυρίως από τη χρήση του παράνομου δολωματος για την εξόντωση "επιβλαβή" ζώων.
Πριν μερικές δεκαετίες τον ασπροπάρη το συναντούσαμε σε όλη τη χώρα, σήμερα έχει μυωθεί ο πληθυσμός του κατά 80%, σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και έχουν μείνει γύρω στα 50 ζεύγη.

Η νανόχηνα είναι μια μικρόσωμη χήνα που έρχεται τη χώρα μας το χειμώνα. Οι νανόχηνες έρχονται από τις Σκανδιναβικές χώρες και τη ΒΔ Ρωσία και διαχειμάζουν στους υγρότοπους της Μακεδονίας και της Θράκης και συγκεκριμένα στην Κερκίνη και στο δέλτα του Έβρου.
Η σοβαρότερη απειλή για τη νανόχηνα είναι το παράνομο κυνήγι και επειδή μοιάζει πολύ με την ασπρομέτωπη χήνα οι κυνηγοί πολλές φορές τη σκοτώνουν κατά λάθος.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι το σύνολο του πληθυσμού που διαχειμάζει στη χώρα μας είναι γύρω στα 45 - 5- άτομα.

Βιβλιογραφία:περιοδικό "Επιλογές" της Ελευθεροτυπίας



Δεν υπάρχουν σχόλια: